Kako lahko starejši izboljšajo svoje kognitivne sposobnosti?

S staranjem se mnoge naše kognitivne sposobnosti zmanjšujejo. Te vključujejo okvare kratkoročnega delovnega spomina, manjšo hitrost obdelave infomacij, slabši priklic informacij, slabšo pozornost in zmožnost reševanja težav.

Postopno upadanje s starostjo je del običajnega procesa staranja.

Dokazano je, da ljudje, ki delajo v poklicih, ki zahtevajo uporabo kognitivnih sposobnosti v večji meri (npr. učitelji, zdravniki, glasbeniki, piloti itd.), ali z višjo stopnjo izobrazbe (npr. akademiki), pogosto ohranijo višjo stopnjo kognitivnih sposobnosti v poznejšem življenju.

Pomembno pa je omeniti, da lahko vsi starejši z določenimi aktivnostmi omejijo upad kognitivnih sposobnosti. Na primer šah ali sudoku zahtevata uporabo delovnega spomina, sposobnosti sklepanja ter določene matematične spretnosti. Torej tisti starejši posamezniki, ki pogosteje igrajo takšne igre, imajo boljši delovni spomin in sposobnosti sklepanja v primerjavi s tistimi, ki tega ne počnejo. 

Z Mentacube želimo zato starejšim omogočiti zanimive in zabavne aktivnosti, ki bi z večkratno uporabo pomagale k ohranjanju kognitivnih sposobnosti. MathCUBE kot prva v seriji kock pripomore predvsem k ohranjanju matematičnih ter analitičnih spretnosti. Če želite pomagati dedku ali babici ohranjati kognitivne spretnosti, jim ponudite MathCUBE!

V prejšnji objavi na blogu si lahko preberete več o tem, zakaj so kognitivne spretnosti pomembne.